Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد خیمه شب بازی "پهلوان کچل" از سوی خانه کودک با همکاری موزه عروسک‌های کاشان در چند بخش نشست هم‌افزایی و انتقال تجربه ترویج و تولید عروسک‌های بومی، نمایشگاه سیار موزه عروسک کاشان و کارگاه ساخت اسباب بازی در دو محل خانه کودک و موزه گرمابه علی‌قلی‌آقا برگزار شد.

به گزارش ایمنا، مسئول خانه کودک با اشاره به برگزاری رویداد خیمه شب بازی "پهلوان کچل" از سوی خانه کودک با همکاری موزه عروسک‌های کاشان اظهار کرد: این رویداد در چند بخش نشست هم‌افزایی و انتقال تجربه ترویج و تولید عروسک‌های بومی، نمایشگاه سیار موزه عروسک کاشان و کارگاه ساخت اسباب بازی از بیست‌وپنجم تا بیست‌وهفتم تیرماه در دو محل خانه کودک و موزه گرمابه علی‌قلی‌آقا برنامه‌ریزی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زهرا کاظمی افزود: نمایش "دست کشی" پهلوان کچل از قدیمی‌ترین و کهن‌ترین داستان های ایرانی است و از عناصر فرهنگ بومی ایران محسوب می‌شود. این نمایش یکی از صورت‌های روایی-آیینی فرهنگ مردم و ادبیات شفاهی اقوام ایرانی است که در قالب دنیای نمایش‌های عروسکی ارایه می‌شود.

به گفته وی، این داستان پنج دسته شخصیت از جمله پهلوان، معلم، عروس و دختر، وروره جادو، شیطان و رستم دارد که این شخصیت‌ها از طریق روایت‌های نمایش‌گونه مفاهیم پهلوانی، جوانمردی و گذشت را با رویکرد طنز و اجرای عروسکی، همراه با موسیقی سنتی اصیل ایران به کودکان آموزش می‌دهند.
مسئول خانه کودک آشنایی مخاطب با گونه‌های مختلف عروسک‌های بومی و فرهنگ پهلوانی که از قدیم در ایران وجود داشته است، آشنایی مردم با فرهنگ آیینی و سنتی ایران به ویژه در بخش عروسک‌های بومی و محلی، توجه به قالب‌های نمایش سنتی و آموزش به کودکان را از جمله اهداف این رویداد دانست و ادامه داد: همچنین در کنار اجرای نمایش، تلاش شده با برگزاری کارگاه و نمایشگاه، به درک بهتر این مفاهیم توسط کودکان و والدین آنها کمک شود.
وی تصریح کرد: نشان دادن تاریخچه ورود عروسک‌ها و استفاده از آنها، شیوه‌های متفاوت عروسکی مانند خیمه شب بازی و دستکشی از دیگر مواردی است که در حاشیه این نمایش به بچه‌ها و والدین معرفی می‌شود.
کاظمی اعلام کرد: نمایشگاه سیار موزه عروسک‌های کاشان که عروسک‌های دست ساز و بومی ایران را به نمایش گذاشته، برای بچه‌ها بسیار جذاب و دیدنی است، به‌خصوص که درباره چرایی شکل‌گیری عروسک‌ها و کاربرد آنها در فرهنگ ما توضیحاتی ارایه می‌دهند که هم برای کودک و هم برای والدین و بزرگترها جالب است و این نکته را یادآوری می‌کند که این عروسک‌ها و فرهنگ همراه آن را می‌توان احیا و جایگزین عروسک‌های وارداتی کرد.
به گفته وی، کسانی که در کارگاه این رویداد شرکت کردند در عین حال که عروسک‌های دست ساز مربوط به دوران قاجار، عروسک‌های مربوط به اقلیت‌ها، فرهنگ‌ها و اقوام مختلف مانند مازندرانی‌ها، قوم لر، بختیاری و قشقایی را از نزدیک دیده و ارتباط برقرار کردند، امکان خرید عروسک‌ها و بازی‌ها را داشتند.
وی با اشاره به ظرفیت توسعه این رویداد در سطح ملی گفت: این رویداد این امکان را دارد که با هدف احیای فرهنگ ساخت عروسک‌های بومی و محلی با شعرهای فرهنگ عامه توسعه یابد و مخاطبان بیشتری را در سطح وسیع‌تری جذب کند.


موزه سیار عروسک‌های کاشان در خانه کودک اصفهان


امیر سهرابی، بنیانگذار و مدیر موزه عروسک‌های کاشان نیز در این باره گفت: موزه سیار موزه عروسک‌های کاشان با این هدف ایجاد شد که همه کودکان ایران فرصت دیدن و تماشای این موزه را داشته باشند و جریان سیار موزه بتواند به گوشه گوشه ایران و شهرها و روستاهای مختلف برود و موضوع عروسک‌های بومی و اهمیت پرداختن به آنها را هم به کودکان و هم به خانواده‌ها یادآوری کرده و همچنین نگاه‌ها و توجه‌های ملی‌تری را به موضوع عروسک‌های سنتی و اصیل ایران جلب کند.
وی با بیان اینکه عروسک‌های بومی، حاوی و منتقل دهنده عناصر فرهنگی هستند، افزود: با دعوت خانه کودک سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان به این شهر آمدیم تا بتوانیم برای کودکان اصفهان هم برنامه داشته باشیم. در این برنامه، گزیده‌ای از موزه که در ویترین‌های سبک‌تر طراحی شده در معرض دید کودکان و خانواده‌ها قرار می‌گیرد، بخش‌های مختلف تاریخ عروسک‌ها و نیز عروسک‌های نمایشی، بازی، آیینی و عروسک‌های ملل به آنها معرفی می‌شود، همچنین فیلم‌ها و اسناد قدیمی نشان داده شده و حدود یک ساعت بچه‌ها و خانواده‌ها در فضایی قرار می‌گیرند که گویی به بازدید موزه اصلی در کاشان آمده‌اند.
سهرابی ادامه داد: در نمایش خیمه شب بازی پهلوان کچل که از اصیل‌ترین نمایش‌های خیمه شب بازی ایران است و شهرهای اصفهان و شیراز مهد شکل گیری این نوع خیمه شب بازی هستند، تلاش کردیم این نمایش که در حال فراموشی است را احیا کنیم. این متن نمایشی را بر اساس اسناد قدیمی اصفهان و شیراز نوشتیم، عروسک‌ها را بر همین اساس ساختیم و اکنون یکی از برنامه‌های موزه سیار، ترویج خیمه شب بازی سنتی پهلوان کچل است که در اصفهان هم با همکاری خانه کودک، چندین اجرا داشتیم، خانواده‌ها و کودکان زیادی استقبال کردند و امیدواریم این تجربه در آینده با دیگر مراکز شهر اصفهان و دیگر مراکز کشور تکرار شود.

کد خبر 589242

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خیمه شب بازی خانه کودک موزه حمام علی قلی آقا گرمابه فرهنگ عامه مفاهیم پهلوانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق موزه عروسک های کاشان عروسک های بومی سیار موزه عروسک خیمه شب بازی خانواده ها پهلوان کچل عروسک ها خانه کودک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۵۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگداشت اکبر زنجان پور و دو جای خالی

حمید سمندریان که با شوق فراوان نظاره‌گر کار دانشجویان خود بود، استعداد و توانمندی این دانشجو را کشف کرد و اول بار در نمایش «نگاهی از پل» با او همکاری کرد. اکبر زنجان‌پور در این نمایش به عنوان استعدادی درخشان ظاهر شد و این اولین گام‌های او در جاده موفقیت بود.

به گزارش ایسنا، این خاطره به دهه ۵۰ بازمی‌گردد و حالا دانشجوی سابق قرار است همزمان با زادروز استاد خود و در مراسمی که کانون کارگردانان خانه تئاتر برگزار می‌کند، تقدیر شود.

دانشجوی سابق اما سال‌هاست که خانه‌نشین است و شرایط را برای به صحنه بردن اثری تازه، مناسب نمی‌داند.

هرچند نسل جدید تماشاگران تئاتر نتوانسته‌اند هنرنمایی زنجان‎پور را روی صحنه ببینند، اما قدیمی‌های تئاتر نمی‌توانند حضور تاثیرگذار و استعداد شگرف او را در نمایش‌های «نگاهی از پل» و «ملاقات بانوی سالخورده» فراموش کنند

شاید اولین بازی حرفه‌ای او در تئاتر در نمایش «نگاهی از پل» بود که در کنار سوسن‌فرخ نیا به عنوان یکی دیگری از دانشجویان مستعد دانشکده هنرهای زیبا درخشید و بار دوم بود که خود را به عنوان استعدادی غیرقابل انکار اثبات کرد؛ در نمایش «ملاقات بانوی سالخورده» نوشته فردریش دورنمات و کار حمید سمندریان. او در آن نمایش نقش آالفرد ایل را بازی کرد که یکی از کارکترهای مهم نمایشی است و تفاوت سنی زیادی با آن داشت.

به انگیزه این تجلیل و به یاد حمید سمندریان، بخشی از صحبت‌های او را درباره زنجان‌پور مرور می‌کنیم:

«زنجان‌پور بسیار قابل قبول و باورپذیر بازی کرد. هرچند که آالفرد ایل از سن او دور بود ولی او نقش را به خوبی درک کرد. من استعداد زنجان ‌پور را در کلاس‌های دانشگاه شناختم. زمانی که شاگرد من بود، او را در اجراهای دانشگاهی دیده بودم و هیجان‌ها و انرژی‌های او را می‌شناختم. همان طور که در «نگاهی از پل» قدرت و انرژی خود را به نمایش گذاشت، در «ملاقات بانوی سالخورده» نیز به درونیات و عمق آلفرد ایل پی برد. دو نقش متفاوت و با بازی فراموش‌نشدنی زنجان‌پور. من برای رسیدن او به آلفرد ایل هیچ گونه درگیری نداشتم. زنجان‌پور به شدت خودش را متمرکز کرده بود تا به نقش برسد و آن طوری که من می‌خواهم بازی کند. او هم در بیرون و هم در درون به نقش رسید و خودش را هماهنگ کرد و به روح لحظه به لحظه نقش مسلط شد.

اما بخت با تماشاگران دهه هشتاد هم همراه بود تا یک بازی به یادماندنی دیگر از زنجان‌پور ببینند؛ در نمایش «شب هزار و یکم» به نویسندگی و کارگردانی بهرام بیضایی. نمایشی که در تالار چهارسو مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفت و در سه اپیزود گوناگون، نگاهی تازه به هزار و یک شب داشت. زنجان‌پور با همراهی مژده شمسایی و ستاره اسکندری در اپیزود دوم این نمایش بازی کرد تا برای تماشاگران نسل‌های بعدی تئاتر نیز خاطره زیبای دیگری از بازی‌های خود بسازد.

حالا این بزرگداشت همزمان با زادروز استاد او در خانه هنرمندان ایران، روز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه برپا می‌شود. حمید سمندریان، استاد او سال‌هاست که از دنیا رفته و بهرام بیضایی نیز به دلیل دوری از وطن، نخواهد توانست در این برنامه شرکت کند و این بزرگداشت با دو جای خالی همراه می‌شود.

بزرگداشت زنجان‌پور به کوشش کانون کارگردانان خانه تئاتر ایران، ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود.

انتهای پیام

    

دیگر خبرها

  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ، دست و هورا در تلویزیون!
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ و دست هورا در تلویزیون!
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند
  • سلبریتی تراز یعنی پهلوان رزاز
  • اجرای مانور‌های نمایشی شهر فرهنگی ویژه معماری
  • بزرگداشت اکبر زنجان پور و دو جای خالی
  • اجرای نمایش تشریفات ساده در تماشاخانه ماه در اصفهان
  • اجرای نمایش تشریفات ساده در تماشاخانه ماه در عمارت سعدی اصفهان
  • نمایش ۲ فیلم برای جامعه ورزش پهلوانی از شبکه‌های مختلف تلویزیونی
  • موزه‌ای که به یک فقر تربیتی پاسخ گفت/ اسباب‌بازی، دروازه شور خلاقانه